Czym konserwuje się tradycyjne wędliny?
Obecnie coraz więcej konsumentów zdaje sobie sprawę z tego, że sprzedawana w sklepie żywność bardzo często wypełniona jest rozmaitymi konserwantami i innymi chemicznymi dodatkami, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie. Dotyczy to również różnorodnych wyrobów mięsnych. Na szczęście na rynku wciąż są dostępne tradycyjne wędliny, które powstają w tradycyjny sposób, bez dodatku tzw. sztucznych substancji. W jaki sposób się je konserwuje?
Naturalne sposoby na konserwację wędlin
Nasza firma specjalizuje się w sprzedaży wędlin w hurcie, które pozbawione konserwantów, barwników czy innych sztucznych dodatków. Ich produkcja przebiega w sterylnych warunkach, a każdy wyrób powstaje zgodnie z tradycyjnymi metodami i recepturami. Pracujemy jedynie na świeżych składnikach pochodzących od sprawdzonych hodowców. Aby zapewnić naszym wędlinom wyjątkowy smak, dodajemy aromatyczne zioła i przyprawy.
Konserwacja to jedna z metod zabezpieczania mięsa przed jego zepsuciem i rozwojem bakterii. Można jednak osiągnąć ten cel, wykorzystując naturalne substancje. Jedną z nich jest sól peklująca. Istotne znaczenie ma też sposób przygotowywania wędlin. W tym przypadku szczególnie dobrze sprawdza się wędzenie. Także pieczenie i gotowanie wyrobów mięsnych wpływa na ich trwałość.
Do konserwowania można też użyć środków pochodzenia naturalnego, które zapewniają satysfakcjonujące efekty pod względem zabezpieczania mięsa przed patogenami. Są to przede wszystkim substancje pozyskiwane z organizmów roślinnych zawierających azotany i/lub azotyny. Kolejną naturalną alternatywą dla konserwacji chemicznej jest kwas mlekowy pochodzenia roślinnego, który także chroni wędliny przed zepsuciem. W ten oto sposób z powodzeniem mogą powstawać tradycyjne, ekologiczne wędliny.