Jak rozpoznać mięso wysokiej jakości?
W każdym sklepie, zarówno tym niewielkim osiedlowym, jak i dużym hipermarkecie, można znaleźć szeroki wybór różnego rodzaju mięsa i wyrobów mięsnych. Trzeba jednak pamiętać, że ich jakość bywa różna, podobnie jak w przypadku każdego innego produktu spożywczego. Jak zatem rozpoznać mięso wysokiej jakości? Wbrew pozorom nie wymaga to wyjątkowych umiejętności. Wystarczy stosować się do kilku podstawowych wskazówek, które przedstawimy w dalszej części naszego wpisu. Zapraszamy do czytania.
Gdzie kupować mięso wysokiej jakości?
Przede wszystkim ważne jest to, gdzie kupujemy produkty mięsne. Warto wybierać je z pewnego źródła, gdyż tylko wtedy będzie mieć pewność, że cechują się nie tylko dobrą jakością, ale również zostały odpowiednio przebadane. Jest to szczególnie ważne w przypadku wyrobów surowych. Warto dokonywać zakupu w sprawdzonych hurtowniach mięsa, które dostarczają produkty od renomowanych producentów.
Co ważne, mięso warto oceniać już w miejscu, w którym dokonujemy zakupu. Warto też zapytać sprzedawcę o hodowlę, przetwarzanie, sposób konserwacji czy wiek mięsa. Tego typu informacje z pewnością uzyskasz w hurtowniach. Ostrożność warto zachować nie tylko w przypadku surowego mięsa, ale i gotowych wyrobów. Pięknie wyglądająca, różowa wędlina nie zawsze będzie dobrym wyborem. Nazbyt atrakcyjny wygląd często świadczy o tym, że zastosowano w niej dodatek azotanu sodu. Niekiedy produkty wyglądające bardziej blado są lepszej jakości.
Na co zwracać uwagę podczas wyboru mięsa dobrej jakości?
Zajmujemy się sprzedażą mięsa od wielu lat, dlatego wiemy, jakie czynniki świadczą o jego wysokiej jakości. Do najważniejszych zaliczamy jego wygląd, strukturę i zapach. Jak zatem wybrać dobrą wołowinę, wieprzowinę, cielęcinę czy drób? Oto kilka wskazówek:
- Wołowina. Powinna wyróżniać się intensywną, soczyście czerwoną barwą i zwartą strukturą z delikatnymi żyłkami tłuszczu. Po naciśnięciu dobrej jakości wołowina wraca do swojej poprzedniej postaci. Ważny jest też specyficzny dla tego rodzaju mięsa, świeży zapach. Jeśli mięso ma nieregularny lub ciemniejszy, brązowy kolor i kwaskowaty zapach — lepiej go nie kupuj, gdyż może być nieświeże.
- Wieprzowina. Po przekrojeniu mięso powinno być gładkie, lśniące o ciemnoróżowym kolorze. Istotna jest też obecność białego tłuszczu o zwartej strukturze. Obecność żyłek o jasnej barwie jest znakiem, że mięso jest świeże. Ważne jest też, aby wieprzowina była wilgotna, ale nie nazbyt mokra. Świeże mięso ma delikatny, praktycznie niewyczuwalny zapach.
- Cielęcina. Intensywnie różowa barwa to jeden z głównych wyznaczników świadczących o jakości. Ostrożność trzeba zachować w przypadku cielęciny zbyt jasnej. Kolejną cechą świadczącą o wysokiej jakości jest duża ilość tkanki łącznej, która świadczy o tym, że mięso jest zwarte i kruche. Po przekrojeniu powinno być gładkie. Zapach dobrej cielęciny jest delikatny, lekko mleczny.
- Drób. Mięso drobiowe powinno cechować się bladoróżowym lub delikatnie zaczerwienionym odcieniem. Absolutnie nie należy kupować drobiu, jeśli jego kolor wpada w szarość, jest lekko żółtawy lub zielonkawy — to znak, że mięso nie nadaje się do spożycia. Drób powinien być też jędrny, mieć gładką powierzchnię, a po naciśnięciu szybko wracać do poprzedniego stanu. Świeże mięso drobiowe jest praktycznie bezwonne.