Jak wykonać tradycyjną wędlinę?
Smak tradycyjnej, domowej wędliny zdecydowanie różni się od tej dostępnej w marketach. Również wartości odżywcze takich wyrobów są zdecydowanie lepsze. Nie ma w nich sztucznych dodatków czy różnego rodzaju ulepszaczy, lecz przede wszystkim wysokiej jakości mięso. Jak powstają tradycyjne wędliny? Gdzie znaleźć naprawdę dobre wyroby mięsne? Dowiesz się, czytając dalszą część naszego wpisu.
Najważniejsze etapy przygotowywania wędliny
Proces przygotowywania tradycyjnych wędlin jest czasochłonny i wymaga odpowiednich umiejętności oraz wiedzy. Składa się z kilku etapów. Pierwszym jest peklowanie, czyli przygotowanie wędliny do dalszej obróbki. Wprawdzie etap ten nie jest konieczny, jednak w ten sposób można skutecznie utrwalić mięso, które staje się kruche i uzyskuje charakterystyczny różowy kolor. W tym celu przygotowuje się specjalną zalewę peklującą.
Kolejnym etapem jest parzenie wędliny. To proces podobny do gotowania, jednak mięso poddawane jest działaniu nieco niższych temperatur — ok. 70-80°C. Na typ etapie wędlina staje się bardziej soczysta i uzyskuje oczekiwane walory smakowe.
Następnie odbywa się tradycyjne wędzenie wędliny. Jest to proces, który ma na celi nie tylko nadać wędlinie odpowiedniego smaku, ale również barwy. Oprócz tego w ten sposób wyroby mięsne są dodatkowo konserwowane. Odbywa się to w specjalnej komorze wędzarniczej z zastosowaniem odpowiednio oczyszczonych zrębków wędzarniczych z naturalnego drewna. Po połączeniu dymu i mięsa powstaje wyjątkowy aromat wędzenia.
Opcjonalnym etapem jest pieczenie mięsa. Proces ten pozwala zachować charakterystyczny aromat mięsa. Jest to również sposób, aby wytworzyć delikatną, rumianą skórkę na jego powierzchni. Wędlina jest pieczona stosunkowo krótko. Następnie można przeprowadzić gotowanie.
Jak się zatem okazuje, proces przygotowywania tradycyjnych wędlin jest dość długotrwały i wieloetapowy. Niemniej to właśnie dzięki starannemu przygotowaniu wyroby mięsne wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem.
Gdzie kupić wysokiej jakości wędlinę?
Nie każdy może pozwolić sobie na samodzielne przygotowywanie wyrobów mięsnych w domu. Nie oznacza to jednak, że trzeba odmawiać sobie dobrej jakości wędlin. Wystarczy zapoznać się z ofertą naszej firmy, która zajmuje się sprzedażą wędlin o szlachetnym smaku. ”Magnat” to produkty o wysokich walorach jakościowych i smakowych. Tworzone są z wielką pasją do tradycyjnych wędlin. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.