Jak zdrowo przyrządzić mięso z grilla?
Coraz większymi krokami zbliża się do nas lato, a wraz z nim pojawia się ochota na wspólne spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Można wybrać się na piknik, spacer, pograć w piłkę albo urządzić grilla. Ta forma przyrządzania posiłków na dworze stała się bardzo popularna w XX wieku. Powstał wtedy pierwszy półkolisty grill, który można było bardzo łatwo przenosić w dowolne miejsce w przeciwieństwie do znanych wcześniej grilli murowanych.
Zdania na temat potraw z grilla są podzielone – jedni są miłośnikami jedzenia prosto z rusztu, inni nie przepadają za tą formą przyrządzania posiłków. Najczęściej używanym argumentem przeciwko grillowaniu jest to, że mięso przygotowane w ten sposób jest dla nas ciężkostrawne i niezdrowe. Grillowane mięso może być faktycznie bardzo niekorzystne dla naszych organizmów, gdyż niewłaściwa obróbka powoduje, że powstają w nim niebezpieczne, rakotwórcze związki. Jednak jeżeli wiemy, jak prawidłowo posługiwać się grillem, to bez problemu przyrządzimy na nim zdrowe i smaczne mięsne posiłki! Prowadzimy sprzedaż mięsa, które doskonale nadaje się do grillowania - wybór wysokiej jakości wyrobów mięsnych to podstawa udanego grillowania.
Jakich zasad przestrzegać, aby mięso z grilla było zdrowe?
1. Wybierz odpowiednie mięso!Żeby mięso z grilla było dla nas zdrowe, najlepiej wybierać chudą wieprzowinę albo drób. Kurczak lub indyk przygotowany na ruszcie to doskonała i lekkostrawna propozycja, dzięki której nie utyjemy, a poziom cholesterolu będzie pod kontrolą.
2. Nie zapominaj o marynacie!Marynowanie to dobry nawyk. Jego niewątpliwą zaletą jest nadawanie grillowanemu mięsu cudownego smaku i aromatu. Okazuje się, że niesie za sobą więcej korzyści – przede wszystkim dzięki niemu na powierzchni przygotowywanego mięsa tworzy się ochronna warstwa. Podczas grillowania sprawia ona, że w mięsie powstaje aż o 92-98% mniej szkodliwych związków.
3. Ogranicz ilość soli!Nie dodawaj do marynat zbyt dużej ilości soli. Zamiast niej sięgnij po różnorodne zioła, które nadadzą mięsu cudownego zapachu i smaku (np.: kolendra, kminek, rozmaryn czy kurkuma). Mniejsza ilość soli sprawi, że mięsne potrawy z grilla nie będą powodować niebezpiecznego wzrostu ciśnienia krwi i zwiększać ryzyka zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.
4. Dodaj trochę alkoholu!Doskonałym sposobem na poprawę smaku mięsa, ale także zmniejszenie ilości niebezpiecznych związków rakotwórczych powstających w nim podczas grillowania jest dodanie do marynaty niewielkiej ilości alkoholu. Warto wykorzystać do tego piwo albo czerwone wino.
5. Nie trzymaj mięsa zbyt długo na grillu!Aby przygotowywane mięso było zdrowsze, nie trzymaj go zbyt długo na grillu. W mocno przypieczonych kawałkach mięsa znajduje się bowiem o wiele więcej niezdrowych substancji i związków, dlatego nie powinno się ich jeść. Podczas grillowania staraj się często przewracać mięso, aby obie strony były równo przypieczone. Nigdy nie przyrządzaj mięsa bezpośrednio nad ogniem – trzymaj je wyżej, a będzie dla Ciebie zdrowsze.
6. Pokrój mięso na małe kawałki!Niewielkie kawałki mięsa szybciej będą gotowe. Dzięki temu unikniesz ryzyka zbyt długiego trzymania ich na ruszcie albo jedzenia na wpół surowych potraw.
7. Nie wkładaj mięsa zbyt wcześnie na ruszt!Zanim włożysz mięso na ruszt, upewnij się, że osiągnęło ono temperaturę pokojową. Zbyt zimne mięso będzie się grillować dużo dłużej od cieplejszego. Sprawdź także, czy grill jest dobrze rozpalony. Nie używaj do rozpalania gazet, zadrukowanego papieru, kartonów czy lakierowanego drewna. Niewskazane jest także stosowanie drewna drzew iglastych, gdyż podczas spalania wydzielają się z niego rakotwórcze substancje. Najlepiej wykorzystać specjalny brykiet, a mięso umieścić na ruszcie dopiero wtedy, gdy na jego powierzchni pojawi się warstwa popiołu.