Blog

Mięso

Dlaczego tradycyjne wyroby mięsne są zdrowsze od zwykłych?

Każdego dnia w sklepach konsumenci mają dostęp do szerokiej oferty rozmaitych wyrobów mięsnych. Ich różnorodność jest tak duża, że często nie wiadomo, co wybrać. Na pierwszy rzut oka trudno jednak stwierdzić, które z nich wyróżniają się naprawdę dobrym składem. Niestety wiele produktów mięsnych zawiera duże ilości soli kuchennej, wody, barwników, aromatów, fosforanów, azotanów, wzmacniaczy smaku, cukru, skrobi i wielu innych dodatków. Jak mieć pewność, że w wybranych produktach nie ma niepotrzebnych konserwantów i ulepszaczy smaku? Wybieraj tradycyjne wyroby mięsne, które są smaczne i zdrowe.

Mięso

Czym konserwuje się tradycyjne wędliny?

Obecnie coraz więcej konsumentów zdaje sobie sprawę z tego, że sprzedawana w sklepie żywność bardzo często wypełniona jest rozmaitymi konserwantami i innymi chemicznymi dodatkami, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie. Dotyczy to również różnorodnych wyrobów mięsnych. Na szczęście na rynku wciąż są dostępne tradycyjne wędliny, które powstają w tradycyjny sposób, bez dodatku tzw. sztucznych substancji. W jaki sposób się je konserwuje?

Wędliny

Na jakie rodzaje mięsa rozbiera się świnię?

Mięso wieprzowe jest chętnie spożywane przez Polaków, szczególnie w okresie letniego grillowania. W polskiej kuchni wykorzystuje się na je na wiele rozmaitych sposobów. Warto dowiedzieć się, czym charakteryzują się poszczególne elementy półtuszy pozyskiwane z rozbioru świni. Więcej informacji na ten temat w dalszej części naszego wpisu.

Surowe żeberka